Aarhus Universitets segl

Om projektet

Bøn, stress og livskvalitet er en undersøgelse af bøn i hverdagen blandt kristne danskere. I denne undersøgelse blev informationer om respondenternes bønspraksis og livskvalitet indsamlet en gang om ugen, indtil deltagerne nåede op på 20 besvarelser. Udover det ugentlige spørgeskema fik deltagerne indledningsvist et kort spørgeskema med sociodemografiske variabler (køn, alder osv.) og afslutningsvis fik de et længere spørgeskema, som bl.a. indeholdt skalaer med forskellige mål for personlighed (se spørgeskemaerne her). Undersøgelsens formål er bl.a. at undersøge hvordan bøn kan bruges til at tackle store og små problemer og hvordan bøn påvirker velvære og oplevelse af stress i hverdagen.

Baggrunden for studiet     
Den psykologiske litteratur omhandlende kristen bøn, er i høj grad baseret på tværssnitsstudier, og resultaterne peger i flere retninger. Nogle studier finder en positiv korrelation mellem bøn og velvære, andre finder en negativ, og andre igen finder slet ingen korrelation. De forskellige resultater kan være udtryk for, at der reelt ikke er en sammenhæng mellem bøn og velvære, men de kan også være udtryk for, at der er behov for at kunne tage højde for individuel varians eller tidslige forskydninger mellem variabler, der påvirker hinanden. Longitudinelle studier er netop designet til at måle individuel varians og ændringer over tid, og det var derfor oplagt at bruge denne metode til at undersøge, hvordan bønspraksis varierer mellem individer og over tid.

Sample
Undersøgelsens deltagere består af 356 kristne danskere med et aktivt bønsliv. Deltagerne blev primært rekrutteret på sommerstævner og ved arrangementer i kirker og missionshuse, og de repræsenterer mere end 13 forskellige kristne grupper. De fleste deltagere er medlem af enten Baptistkirken, valgmenigheder eller frimenigheder med tilknytning til DanskOase, Folkekirken, Syvende Dags Adventistkirken eller Det Danske Missionsforbund.