Aarhus Universitets segl

Introduktion til longitudinel studier

Den religionspsykologiske- og sociologiske litteratur er i høj grad baseret på studier med tværsnitsdesign.  Disse studier kan give indblik i, om der er sammenhænge mellem variabler på gruppeniveau, men de giver ikke indblik i individuel varians eller retningen af kausalitet.

Longitudinelle studier er designet til at kunne måle individuel varians. På grund af manglende kontrol over variablerne, kan de ikke sige noget om de kausale sammenhænge med samme sikkerhed som eksperimenter, men de kan give en indikation. Med tilstrækkelig mange måletidspunkter kan bestemte analyser nemlig give indblik i, hvorvidt ændringer i den uafhængige variabel konsistent går forud for ændringer i den afhængige variabel, som den bør.

  • Om projektet: En beskrivelse af den longitudinelle undersøgelse Bøn, stress og livskvalitet. Dette studie ligger til grund for eksemplerne og analyserne her på siden. Find information om projektet her.
  • Materiale: I bøn stress og livskvalitet blev der brugt tre forskellige spørgeskemaer. Et spørgeskema indeholdt sociodemografiske variabler, et andet indeholdt psykologiske skalaer og det sidste, som blev sendt en gang om ugen i 20 uger, indeholdt spørgsmål om bønspraksis og livskvalitet. Spørgeskemaerne kan du finde her.
  • Indsamling: At administrere indsamlingen af data i longitudinelle studier med mange målepunkter kan være en langsommelig og besværlig affære. Du kan finde råd til hvordan du nemmest gør det her.
  • Analyse-kausalitet: Noget af det særlige ved longitudinelle studier er, at de kan give en indikation af hvilken retning kausaliteten mellem to variabler har. Her kan du få en forklaring af hvordan.
  • Analyse – individuel varians: Longitudinelle studier kan også give indblik i individuel varians. Tager man højde for individuel varians i sine analyser, giver det basis for mere fleksible teorier. Du kan få viden om perspektiverne i dette her.